środa, 8 stycznia 2020

Bezglutenowe półfrancuskie paszteciki

Zró w malakserze ciasto z 25 dkg mąki gryczanej, 1 łyżki maki ziemniaczanej, łyżki zmielonego lnu zalanego gorącą wodą i wymieszanego na papkę, 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,2 żółtek, szczypty soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i śmietany tyle ile wchłonie ciasto. Zawiń w folie i zostaw w lodówce na godzinę. Obsyp matę do wałkowania mąka bezglutenową, posyp rozpłaszczone ciasto tą mąka i wywałkuj porostokat o wymiarach 30x25 cm. Farsz do pasztecików uformuj w 2 wałki i ułóż równolegle na płacku wzdłóż dłuższego boku.  Przekrój ciasto na pół, Zawiń oba rulony, spłaszcz je lekko nożem, posmaruj rozmaconym jajkiem, pokrój ostrym nożem na skośne kawałki. Ułóż na blasze i piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmij z blachy póki gorace. Podawaj na półmisku jako przekaskę lub dodatek do zup czystych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz