Dynię Hokkaido umyj starannie w ciepłej wodzie. Osusz papierowym ręcznikiem, obetnij ogonek i piętkę. Przekrój na pół, wydrąż łyżką miąższ z pestkami. Pokrój na kawałki. Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż na niej kawałki dyni, posól,,udekoruj gałązkami tymianku i rozmarynu. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30 min. Ostudź i zmiksuj blenderem. Rozgrzej w garnku klarowane masło. Cebulę cukrową oczyść z łupin, pokrój w kostke i wrzuć na masło. 2 ząbki czosnku przecisnij przez praske i dodaj do cebuli. Dus 5 min. Marchew i 1/4 selera oczyść ze skórki, pokrój na kawałki, dodaj do garnka i duś 15 min. Zalej warzywa wrzącym bulionem z drobiu. Gotuj do miekkości marchewki. Rozdrobnij warzywa blenderem. Dodaj do nich zmiksowaną dynię. Dopraw kurkumą, czerwoną pastą curry, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko blenderem. Dodaj 250 ml mleczka kokosowego. Wymieszaj i podawaj z posiekaną kolendrą i pestkami dyni, słonecznika i pinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz