poniedziałek, 31 grudnia 2018

Paszteciki półfrancuskie serowe z miesem

Podsmaż na klarowanym maśle pokrojoną cukrową cebulę, dodaj do niej pokrojone mięso wołowe z rosołu i posiekane ugotowane borowiki. Dopraw sola i pieprzem, wlej 1/2 szklanki rosołu, ostudź i rozdrobnij w malakserze razem z koperkiem .Jeśli lubisz dodaj przyprawą Maggi i dopraw solą i pieprzem.
W malakserze rozdrobnij 25 dkg masła z 25 dkg mąki i pół łyżeczki soli. Dodaj 25 dkg odciśniętego tłustego twarogu, pół jajka i wyrabiaj w malakserze aż zrobi się ciasto. Wyłóż ciasto na stolnicę, zagnieć rekami na jednolitą masę. Rozwałkuj na placek o grubości 4 mm, pokrój w kwadraty 6x6 cm. Układaj na cieście farsz mięsny, składaj kwadraty w trójkąty, zalepiaj brzegi i układaj na wysmarowanej blasze. Posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem i piecz w temp.220 stopni do zrumienienia.Wyłóż na półmisek i podawaj do zup czystych; barszczu, pomidorowej, rosołu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz