środa, 29 listopada 2017

Tarta morelowa

Ukręć w malakserze kruche ciasto z 10 dkg masła, 15 dkg mąki, 5 dkg cukru pudru, 1 żółtka, 1 łyżki śmietany i szczypty soli. Wyklej ciastem formę do tarty, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1/2 godziny. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto około 15 min. Ostudż w formie. 3 żółtka ubij z 15 dkg cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodaj łyżkę mąki kukurydzianej i mieszając wlewaj 300 ml gorącego mleka. Postaw garnek na płyci z grzaniem 3 i ubijaj trzepaczka aż krem zgęstnieje. Dodaj do kremu 1/2 słoiczka konfitury morelowej, wymieszaj i wyłóż na ciasto. 2 puszki moreli w syropie odsącz i ułóż owoce na kremie. Piecz w temp.160 stopni przez 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz