piątek, 15 lipca 2016

Paprykarz cielęcy z kluskami galuska

Drobno posiekaną cebulę zrumień na smalcu gęsim, dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i czubatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Podlej niewielka ilością wody i gdy utworzy się sos dodaj pokrojoną w plastry górkę cielęcą albo łopatkę cielęcą. Posól, zagotuj i duś na małym ogniu. Miekkie mięso dopraw sola, pieprzem i sproszkowana papryką i podawaj z ryżem i sałatką z cykorii.



Jeśli chcesz podnieść smak i kaloryczność potrawy w połowie duszenia dodaj pokrojone w paski papryki i obrany ze skórki pomidor. Gdy mięso jest miękkie zalej potrawę szklanką śmietany wymieszanej z łyżką mąki. Podduś jeszcze chwilę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kluskami galuska.


Aby zrobić kluski galuska zagotuj dużo osolonej wody, do której dodaj łyżkę oliwy. Roztrzep w garnuszku dwa jajka, pół szklanki wody i sól. Dodawaj mąkę ubijając mikserem aż uzyskasz ciasto o konsystencji kładzionych klusek. Wrzucaj kluseczki na wrzątek, pogotuj jeszcze chwilę i odcedź. Przełóż do naczynia z gorącym smalcem gęsim. Wyłóż na półmisek, na kluski wyłóż paprykarz, udekoruj krążkami papryki i pomidorów. Polej śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz