czwartek, 25 czerwca 2015

Gicz cielęca

Gicz cielęcą ugotuj z włoszczyzną, ostudź i pokrój w plastry. Zieloną fasolkę szparagową ugotuj w posolonej i ocukrzonej wodzie, odcedź i wrzuć do garnka. Dodaj masło i wymieszaj. Pomidory pokrój w grube plastry, podsmaż na klarowanym maśle, posól, popieprz i posyp wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukrową cebulę pokrój drobno i zeszklij na klarowanym maśle. Bulion cielęcy Knorr zalej wrzątkiem. Do cebuli wsyp ryż Carnaroli i smaż na średnim ogniu aż ryż wchłonie tłuszcz. Zalej 1/3 porcji rosołu i smaż mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie rosół wlej następna porcję i postępuj tak samo do wyczerpania rosołu. Dodaj białego wina i drobno startego parmezanu. Wymieszaj i wyłóż ryżem formę do zapiekania. Ułóż na ryżu fasolkę, na niej ułóż plastry giczy cielęcej. Na wierzchu ułóż pomidory i posyp grubo startym parmezanem oraz posiekaną natka pietruszki. Zapiekaj do zrumienienia sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz