czwartek, 21 maja 2015

Sałatka prowansalska z kuskusem

Zmiksuj w malakserze 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, pęczek mięty,  i 2 szalotki. Przełóż do dużej miski. Pokrój w kostkę 2 obrane ze skórki ogórki i 2 duę pomidory oraz 1 żółtą paprykę. Ubij sos z soku z 2 cytryn, 6 łyżek oliwy, soli i pieprzu. Dodaj do miski i wsyp do niej garstkę kuskusu. Wymieszaj starannie, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godz. Zrumień na patelni 10 dkg pancetty, przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Ugotuj 2 jajka na twardo, wystudź i pokrój na sześć części. Pokrój na połówki  koktajlowe pomidorki: czerwonych, żółtych i zielonych. Wyjmij kuskus z lodówki, spulchnij go widelcem, sprawdź smak, jeśli trzeba dodaj soli, pieprzu i oliwy, wyłóż kuskus na wyścielony sałatą półmisek,Udekoruj pomidorkami, jajkami i pokruszoną pancettą. Przybierz listkami mięty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz