Korpus kaczy i szyje kacze opłucz zimna woda, włóż do garnka, zalej zimna woda i doprowadź do wrzenia. Zbierz szumowiny i gotuj pod przykryciem na małym ogniu 2 godz. Dodaj oczyszczone warzywa: marchew, pierruszkę, seler, por i cebule pokrojone na kawałki. Zrób bouquet garnie i dodaj do rosołu. Dopraw sola i gotuj 1 godz. na małym ogniu. Pzecedź rosół do drugiego garnka i zostaw do ostudzenia. Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Zdejmij z rosołu zakrzepły tłuszcz (możesz go użyc do smażenia). Ugotuj makaron, odcedź i dodaj do rosołu razem z mięsem. Posiekaj natke pietruszki i dodaj do rosołu. Dopraw do smaku, przełóż do filiżanek, oprósz startym serem ementaler i zapiecz w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz