czwartek, 27 kwietnia 2023

Sos holenderski

 4 jajka wyjmij z lodówki i zostaw do ocieplenia. 50 ml  białego wina, łyżeczke soku cytrynowego, sól, pieprz icukier puder do smaku zagotuj w rondelku i zostaw do ostudzenia. 15 dkg klarowanego masła roztop w drugim rondelku i zostaw do ostudzenia. W naczyniu o średnicy nieco wiekszej od blendera umieść cztery żółtka. Wlej ostudzone wino i blenduj góra-dół aż uzyskasz emulsję. Wlewaj cienkim strumykiem roztopione masło cały czas blendując. Gdy całe masło zostanie dodane sprawdź smak i dopraw ewentualnie wg własnych potrzeb. Używaj sos do szparagów, kalafiora, brokułów, jajek i ryb. Możesz przechować przykryty sos do następnego dnia i jeśli za gęsty wstawić naczynie z sosem do garnka z gorącawoda i mieszać aż uzyska właściwą konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz