poniedziałek, 11 października 2021

Bulion-consomee

Kość wołowąz e szpikiem porąb na mniejsze  kawałki, zalej wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny i gotuj 2 godziny na małym ogniu. Dodaj mięso cielęce i skrzydełka kurze (lub kawałek kury jesz) gotuj dalej 1 godz. Dodaj pokrojoną włoszczyzne i cebulę, posól. Gotuj na małym ogniu jeszcze godzine.  Przecedź do innego garnka i zostaw do wystudzenia. Zbierz starannie tłuszcz z rosołu.40 dkg pręgi wołowej umyj, rozdrobnij malakserem, włóż do rosółu, dodaj4 białka i mieszaj od czasu do czasu aż rosół sie zagotuje. Dodaj pęczek natki pietruszki i pół pęczka selera naciowego. Gotuj jeszcze 2 godz. Przecedź, dopraw do smakusolą i pieprzem. Podawaj z pasztecikami lub groszkiem ptysiowym. 

                                                                                              


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz