Ugotuj wywar z kości cielęcych, włoszczyzny, ziela angielskiego i liści laurowych. 6 buraczków ugotuj do miękkości, ostudź i obierz ze skórki. 5 dkg suszonych podgrzybków zalej zimną wodą a jak namokną ugotuj. Zetrzyj na grubej tarce buraczki. Przecedź do nich wywar z kości i grzybów. Dodaj do smaku kwas burakowy, zagotuj i zostaw na 2 godz. Ugotuj jajka na twardo, pokrój je i włóż do talerzy. razem z posiekanym koperkiem.
Przecedź barszcz do czystego garnka. Grzyby posiekaj i włóż do barszczu. Mięso z kości pokrój drobno i dodaj do zupy. Dopraw barszcz solą, pieprzem, cukrem i kwasem burakowym, jeśli jest go za mało. Postaw na stole i podawaj ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz