wtorek, 4 czerwca 2019

Leszcz pieczony z pomarańczami

Umyj pozbawionego dłowy, wnetrznosci i łusek leszcza. Obsusz tuszke w papierowym reczniku i obetnij płetwy i ogon. Pokrój tuszke na dzwonka. Ubij sos winegret z soku z 1 pomarańczy, soli, pieprzu, oliwy i białego wina. Oprósz rybe sola, pieperzem mielonym i skrop winegretem pomarańczowym. Osdtaw na godszine w chłodne miejsce. Ułóż porcje leszcza w żaroodpornym naczyniu na stopionym maśle klarowanym. Piecz w temp. 190 stopni przez 20 min. Ułóż na dzwonkach plastry pomarańczy i piecz jeszcze 10 min. Zostaw w wyłączonym piekarniku 15 min.


Podawaj ze szparagami z masłem stopionym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz