Opłucz 1 kg łopatki cielęcej. Pokrój ją na kawałki i włóż do garnka. Zalej mieso1,5 l bulionu cielęcego i zagotuj. Dodaj cebulę z dwoma wbitymi goździkami, pokrojona w plasterki marchewkę i 2 pory, przekrojone na pół obrane 2 zabki czosnku, bouguet garni i kilka ziaren pieprzu. Przykryj i gotuj na małym ogniu 1 godz. 1/4 kg małych pieczarek oczyść i usmaż na klarowanym maśle. Odłóż do innego rondla, rozgrzej na patelni następną porcję klarowanego masła i wrzuć na nie 1/4 kg obranych małych cebulek. Posyp cebulki 2 łyżkami brązowego cukru, wlej 2 chochelki wywaru z cielęciny, przykryj i gotuj powoli aż cebulki zmiękną. Dodaj do pieczarek cebulki i cIelęcinę. W ronelku roztop masło i zasmaż na nim na biało 1/4 szklanki mąki. Dodawaj przecedzony wywar z cielęciny ubijając trzepaczką. Gotuj na małym ogniu az sos zgestnieje mieszajac co chwila. Wrzuć 4 pokrojone w plasterki marchewki i gotuj 10 min. Wlej 1/2 szklanki śmietany, wymieszaj i gotuj powoli aż sos znowu zgestnieje. Dodaj mięso, grzyby i cebulki. Podgrzewaj jeszcze chwile, dopraw solą i pieprzem i podawaj posypując posiekana natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz