poniedziałek, 24 grudnia 2018

Strucla drożdżowa

3 dkg świeżych drożdży rozetrzyj z łyżką cukru. dodaj 12 dkg mąki i kubek mleka. Wyrób wszystko na gładką masę i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ubij w misce 2 żółtka i 1 jajo z 10 dkg drobnego cukru i cukrem z prawdziwą wanilią. Stop w rondelku 8 dkg masła. Wsyp do miski 38 dkg mąki, i wlej rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto aż zrobi się gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski ( ja wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta). Dodaj 5 dkg kandyzowanej skórki cytrynowei i 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej, Wyrabiaj ciasto dalej wlewając po trochu stopione masło. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie gładkie, nakryj ściereczka i postaw w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objetość wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną maką i uformuj 2 strucle obsypując ręce obficie mąką..Włóż strucle do natłuszczonych i obsypanych mąką foremek keksowych, przykryj i zostaw do wyrośniecia. Gdy urośnie dwukrotnie posmaruj wierzch ciasta rozmąconym jajkiem. 
Piecz w temp. 180 stopni około 45 min. Sprawdzaj patyczkiem czy już suche. 


Jeśli tak wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż na boku aby spód ochłódł. 



Po 5 min. przełóż na drugi bok. Gdy ciasto odstaje od brzegów foremki wyłóż je na deskę i zostaw do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz