czwartek, 1 listopada 2018

Pieczeń wołowa z chrzanem

1 kg wołowiny zrazowej lub pierwszej krzyżowej umyj, osusz w papierowym ręczniku i marynyj 1 dobe w zaprawie z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i pokrojonej w plasterki cebuli. Wyjmij mieso z marynaty, osusz i obsmaż na oliwie ze wszystkich stron. Włóż do rondla, dodaj 2 łyżki klarowanego masła, pokrojoną cebulę, bulion z grzybów, podlej wodą i duś na małym ogniu 2 godz. Wyjmij mięso na deskę, pokrój na plastry przecinając co drugi nie do końca. Zrób farsz z 2 łyżek tartego chrzanu, 1 jajka, 2 łyżek tartej bułki, 3 łyżek śmietany, soli i cukru. Nakładaj farsz pomiędzy niedocięte plastry mięsa, włóż do rondla z sosem, przykryj i duś jeszcze 30 min.



Podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniakami i brokułami smażonymi z czosnkiem i białym winem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz