poniedziałek, 26 listopada 2018

Krokiety półkruche z mięsem

Podsmaż na klarowanym maśle pokrojoną cukrową cebulę, dodaj do niej pokrojone mięso wołowe z rosołu i posiekane ugotowane podgrzybki. Dopraw sola i pieprzem, ostudź i rozdrobnij w malakserze razem z koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.Jeśli lubisz dodaj przyprawą Maggi. 
W malakserze zrób półkruche ciasto z 30 dkg mąki, 10 dkg masła, 2 żółtek, 1 jajka, 2 łyżek śmietany, łyżeczki proszku do pieczenia i soli. Rozwałkuj ciasto na placek o wymiarach 30x24 cm. Ułóż na nim farsz w wałeczkach w dwóch rzędach wzdłuż 30 cm boku. Przekrój ciasto na pół, Zawiń oba rulony, spłaszcz je lekko nożem, posmaruj rozmąconym jajkiem, pokrój ostrym nożem na skośne kawałki. Ułóż na blasze i piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmij z blachy póki gorące. Podawaj na półmisku jako przekąskę lub dodatek do zup czystych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz