środa, 4 lipca 2018

Szafranowy udziec z indyka

Udziec z indyka umyj, osusz w ręczniku papierowym, naszpikuj 4 przepołowionymi ząbkami czosnkun natrzyj sola i pieprzem. Zrób marynate z 2 łyżek oliwy, 4 łyżek octu balsamicznego białego, łyżeczki sosu sojowego jasnego, pół łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej, łyżeczki papryki słodkiej, łyżki majeranku, łyżeczki miodu, szafranu, łyżeczki musztardy Dijon, łyżki malagi i pieprzu świeżo zmielonego. Włóż indyka do marynaty i zostaw w lodówce na 24 godz. obracając w połowie. Nagrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem, dołóż do marynaty kilka łodyżek pietruszki i bazylii i piecz 1,5 godz polewajac sosem z marynaty.



Pokrój w plastry i podawaj z bobem po kapitańsku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz