niedziela, 27 sierpnia 2017

Zupa pomidorowa na zakwasie

Dużą cebulę obierz, pokrój i zeszkij w garnku na oliwie. Dodaj łyżeczke nasion kuminu i 2 wyciśniete prze praskę ząbki czosnku. Podsmaż 2 mim. i dodaj 1 litr bulionu warzywnego, 3/4 kg dużych dojrzałych pomidorów umyj, pokrój w kawałki i dodaj do zupy. Wlej do niej puszkę krojonych włoskich pomidorów i gotuj 10 min. 2 kromki chleba na zakwasie połam na kawałki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 min., dodaj pęczek posiekanej kolendry i zmiksuj zupę blenderem.
Podawaj zupe pokropioną oliwą i posypana listkami kolendry i crostini.


Zamiast kolendry użyj koperku i dodaj śmietane zamiast oliwy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz