piątek, 5 maja 2017

Babeczki brzoskwiniowe

Upiecz kruche babeczki. Na 50 sztuk weź 45 dkg mąki, 22 dkg masła, 15 dkg cukru pudru 3 żółtka i 1 jajo. Posiekaj wszystko nożem na stolnicy i zagnieć szybko ciasto. Włóż w folie spożywczą i wstaw na 30 min. do lodówki. Wyklejaj foremki ciastem i piecz w 200 stopniach do zrumienienia. Wyjmij i połóż do góry dnem na czystej serwecie. Gdy ostygną zdejmij foremki. Możesz też kupić kruche babeczki z Krakowa, są równie dobre. Ubij 0,5 l śmietany kremówki, dodaj 2 łyżki cukru pudru i 3 saszetki śmietanki fix . Gdy śmietana zesztywnieje dodaj 3 łyżki grenadiny i ubij wszystko na jednolity krem. Posmaruj dno babeczek konfiturą morelową, napełnij bitą śmietaną a na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie z kompotu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz