Solone filety śledziowe wymocz w kilu zimnych wodach i na koniec w mleku. Cebule cukrowa oczyść i pokrój w cieniutkie plasterki. Zalej wrzątkiem i odcedź po kilku minutach. 200 ml białego octu winnego Mazetti wlej do garnka, dodaj 200 ml wody, liść laurowy, 2 łyżeczki kaparów, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego i łyżeczkę brązowego cukru. Zagotuj marynatę i odstaw do ostudzenia. Opłucz z mleka śledzie i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na 5 cm kawałki, układaj warstwami w słoju przekładając cebulką. Zalej zimną marynatą i odstaw do lodówki na 2 lub więcej dni. Ułóż śledzie na półmisku, na nich ułóż cebulkę i kapary, udekoruj półmisek kwaśną śmietaną. Podawaj z ziemniakami w mundurkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz