czwartek, 23 lutego 2017

Suflet z serem gruyere

Rozgrzej w garnku 2 łyżki klarowanego masła. Dodaj 2 łyżki mąki i zasmaż na jasnozłoty kolor. Wlej 1/4 kubka mleka, starannie wymieszaj, dodaj 1/2  kubka mleka, wymieszaj na sos. Dopraw sola i pieprzem, włóż listek laurowy i mieszając starannie gotuj 1 min. Zestaw  z ognia, wyjmij listek i dodaj do sosu mieszając 2 żółtka. 10 dkg sera gruyere zetrzyj na tarce do sosu i mieszaj aż ser się rozpuści. Ubij w innym naczyniu 3 białka, dodaj 1/4 łyżeczki winianu potasu, ubijaj aż piana będzie sztywna. Dodaj 2 łyżki piany do sosu i wymieszaj starannie. Dodaj sos do piany zawijając łopatką. Formę do sufletu wysmaruj masłem, ułóż na dnie krążek pergaminowy, wysmaruj go masłem. Wyłóż masę sufletową do formy i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (najlepiej w kąpieli wodnej). Piecz aż suflet urośnie i zrumieni się. Wyjmij i zostaw do opadnięcia. W garnuszku podgrzej prawie do wrzenia 300 ml śmietanki kremowej. Dodaj do niej 2 łyżki passaty i 1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w drobną kostkę. Dopraw sola i pieprzem, gotuj kilka minut, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Wylej trochę sosu na formę do zapiekania, wyłóż na nią suflet, oblej go reszta sosu i zapiekaj kilkanaście minut, aż suflet nabierze brązowej barwy. 


Podawaj z sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz