poniedziałek, 13 lutego 2017

Śródziemnomorska zupa z owoców morza

30 dkg filetów z mintaja zamarynuj w mieszance 3 łyżek oliwy, ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, skórki pomarańczowej otartej z pomarańczy, 2 łyżek pastisu i szczypty włókien szafranu. Zostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem. 
Rozgrzej w garnku oliwę. Dużą cukrową cebule i 3 małe bulwy fenkułu  oczyść i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć wszystko do garnka i duś 5 min. mieszając od czasu do czasu. Wlej 1,5 l wrzącej wody, wrzuć 3 kostki rosołu rybnego, dodaj pokrojone w plasterki małe pomidorki (25 dkg) i gotuj 7 min. Na małym ogniu wrzuć zamarynowane kawałki ryby razem z marynatą, pogotuj chwilę, dodaj krewetki (10 szt.) i opakowanie owoców morza. Gotuj na małym ogniu aż wszystko się ugotuje. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z grzankami z sosem rdzawym.


Zamiast opwkowania owoców morza dodaj mule w sosie włąsnym ze słoika i raki w sosie własnym z koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz