wtorek, 7 lutego 2017

Krem Majusi

Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy. Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny i dodaj do skórki. Wsyp do soku 6 łyżeczek sproszkowanej żelatyny. Poczekaj aż żelatyna napęczniej i postaw rondel na niedużym ogniu. Mieszaj cały czas aż żelatyna się rozpuści. Odstaw rondel do przestudzenia. Ubij mikserem 2 szklanki tłustego kwaśnego mleka i jedną szklankę śmietany kremówki. Dodaj 5 czubatych łyżek cukru pudru i ubijając dalej wlewaj sok z żelatyną. Wyłóż masę do formy i zostaw do zastygnięcia. Wyłóż na talerz i udekoruj cząstkami mandarynek. Ten krem robię jeszcze w wersji kawowej (zamiast soku biorę rozpuszczona kawę Nesca) albo w wersji z innym sokiem owocowym i wtedy przybieram owocami lub konfiturą taka jak sok.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz