Zrób kruche ciasto z 30 dkg maki, 20 dkg masła, 3 łyżek cukru pudru, szczypty soli i 2 łyżek zimnej wody. Włóż na 30 min. do lodówki. Świeży ananas po usunięciu skorupy pokrój w plastry. Na blasze do tarty Tatin roztop masło, dodaj kilka łyżek cukru pudru i gry się rozpuści ułóż plastry ananasa. Smaż z obu stron do zrumienienia cukru. Odstaw do ostygnięcia. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek trochę wiekszy od formy, ułóż na ananasach i zalep brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz 30 min. Po wyjęciu odczekaj chwilę, żeby ciasto trochę ostygło, nakryj okrągłum półmiskiem i odwróć do góry dnem. Posyp tartę mielonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz