Z gotowego ciasta francuskiego (lepiej niemrożonego) wytnij krążek wielkości formy do pieczenia. Resztę ciasta użyj do wylepienia dna i brzegów formy, resztki zostaw do dekoracji. Ponakłuwaj widelcem ciasto w formie. Tymianek, koperek, zieloną pietruszkę i 150 g sera roquefort wrzuć do malaksera i rozdrobnij. Dodaj 250 g sera mascarpone, 2 łyżki śmietany 18% Piątnica, 2 małe jajka, sól, pieprz i całość dobrze wymieszaj. Dodaj pęczek drobno pokrojonego szczypiorku, wymieszaj i wylej na spód tarty. Przykryj wyciętym krążkiem ciasta i starannie zalep brzegi. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie pozostałe ciasto. Włóż do nagrzanego do 230 stopni ( z termoobiegiem) piekarnika. Po 15 min. przykryj tartę folią aluminiową i piecz dalej. Po następnych 15 min. zdejmij folię i dopiecz do ładnego zrumienienia ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz