Składniki:
Cebula dymka ze szczypiorem
Mała czerwona cebula
4 plasterki chudej szynki (bez tłuszczyku!)
8 pomidorków koktailowych
Pieczarka
Zioła: tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn, kolendra
3 jajka
Oliwa
Sól, Pieprz
Jak przyrządzić:
Od dymki odetnij szczypior, obierz czerwoną cebulę i pieczarki, pokrój wszystko w duże kawałki poza ziołami. Na oliwię wrzuć cebulę, po jakimś czasie szynkę, pomidorki i zioła. Smaż tak długo aby większość wody z pomidorów wyparowała. Posól i popieprz obficie bo inaczej jajecznica nie będzie miała smaku. Wrzuć pieczarki. Kiedy wszystko wchłonie smak i zapach ziół wrzuć szczypior.W między czasie rozbełtaj porządnie jajka z solą i pieprzem tak aby białko nie ścięło się osobno. Zalej składniki jajkami i mieszaj, aż wszystko się zetnie. Jajecznica nie powinna być mokra. Po usmażeniu przełóż danie na talerz. Najlepsza z ciabatą lub bagietką z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz